Klaar voor de zon?

Nog niet zo lang geleden was het niet ongewoon om van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat te liggen bakken in de zon. Inmiddels weet iedereen dat teveel zon voor een snellere huidveroudering en huidkanker kan veroorzaken.

Wat is er nu juist gevaarlijk aan de zon en hoe kunnen we ons het beste beschermen?

Zonlicht is samengesteld uit een aantal verschillende ultraviolet stralingen. Vooral UVA- en de UVB-straling is voor de huid van belang. De korte golven van de UVB stralen worden voor het grootste deel ondervangen door de ozonlaag. Maar door het dunner worden hiervan wordt er steeds meer UVB doorgelaten.  UVB stralen veroorzaken ook een beschermingsreactie van de huid. Namelijk: onze huid gaat melanine aanmaken om zichzelf te beschermen en dat zorgt voor een bruin kleurtje. Als de dosis UVB stralen te sterk is, dan wordt de huid rood met zonnebrand als gevolg. Hoe vaker en intensiever de huid aan de zon wordt blootgesteld, hoe ernstiger de aangebrachte schade. Op lange termijn kan dit leiden tot verandering van het genetisch materiaal, chronische huidschade en huidkanker.

De lange UVA golven veroorzaken geen of weinig zonnebrand. Ze dringen dieper in de huid door en zorgen voor een diepbruine tint. Jammer genoeg beschadigen ze tegelijkertijd ook het bindweefsel waardoor de huid zijn elasticiteit verliest. Wat weer resulteert in vroegtijdige huidveroudering en rimpels. Bovendien is ondertussen onomstotelijk aangetoond dat UVA-straling kankerverwekkend is en dat ze aan de basis ligt van het groeiend aantal huidkankers.

UVA-en UVB straling kunnen ook een immuunrespons op zonlicht veroorzaken. (zonneallergie). Lichaamseigen bestanddelen in de huid, die onder invloed van de zon een chemische omzetting ondergaan zouden als gevolg daarvan plotseling als lichaamsvreemd worden gezien en de afweer op gang brengen. Met uitslag als gevolg. Ook achter glas kan er zonneallergie ontstaan. (bv in de auto) glas houd de UVA stralen niet tegen.  Urtizon complex kan verbetering geven. Korreltjes om in te nemen. Een andere tip is: Laat de huid langzaam aan de zon wennen in het voorjaar bouw het zonnen op per 5 tot 10 minuten per keer met goede bescherming.

Zonproducten moeten in eerste instantie beschermen tegen UVB en UVA . De SPF die op een product vermeld staat zegt iets over de bescherming tegen UVB. Het kan dus zijn dat een factor 50 beschermt tegen UVB maar niet tegen UVA. Voor een effectieve bescherming tegen UVA moet een product minsten één van de volgende ingrediënten bevatten. Titanium Dioxide, Zinc oxide, Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate (DHH), Bavobenzone of Mexoryl SX. Dermophisiologique zon producten bevatten de eerste drie ingrediënten!

Synthetische en minerale filters

Daarnaast is er ook het verschil tussen synthetische (organische filters) en minerale filters (fysische) van belang. Een synthetisch filter werkt in de huid. Hij absorbeert straling en is vooral effectief tegen UVB. Het filter werkt pas een half uur nadat het is aangebracht.

Een minerale filter werkt op de huid. Hij reflecteert en werkt daardoor even goed tegen zowel UVA als UVB. Minerale filters werken zodra ze aangebracht worden.

Voor producenten van cosmetica ligt de keuze voor een synthetisch filter voor de hand. Ze zijn goedkoop, lossen goed op, smeren gemakkelijk en zijn nagenoeg onzichtbaar op de huid. Echter naast de gekende hormoonwerking van de meeste synthetische filters zijn er andere nadelige effecten.  Bijwerkingen die bekend zijn: irritatie, allergie, contactdermatitis. Doordat er ook steeds meer dagcrèmes met chemische filters op de markt zijn, worden de filters steeds meer gezien als de oorzaak voor de contactallergieën.

Het beste alternatief voor een veilig synthetisch filter is Octocrylene, Declaré producten bevatten dit filter en deze komt niet voor in het lijstje van allergene UV filters. Verder moet een goed zonbeschermingsproduct rijkelijk natuurlijke antioxidanten bevatten. Naast vitamine C en A is vooral vitamine E van belang. En dan moet er op de verpakking d-alfa-tocopherol-acetaat staan. Beide merken Dermophisiologique en Declaré bevatten anti-oxidanten.

Nog een paar tips en weetjes:

 • UVB is de oorzaak van zonnebrand als je jezelf niet beschermt.
 • UVA houdt vooral verband met huidveroudering en met de agressiefste vorm van huidkanker, het Melanoom, en UVB vooral met andere vormen van huidkanker.
 • Zelfs als je nooit zonnebrand oploopt kun je te veel UV-straling opstapelen en huidkanker krijgen.
 • Mei is net zo gevaarlijk al juli, en april net zo als augustus, wat schadelijkheid van de UV straling betreft.
 • Bij een UV index van 3 of meer beginnen de schadelijke effecten vrijwel meteen zonder bescherming.
 • Bescherm de ogen altijd voldoende met een goede zonnebril met europees CE label, variërend van CE2 t/m CE4, en laat je kindje hier al vroeg aan wennen. Bescherm de hoofdhuid met een hoed of pet. En laat kleine kinderen evt. UV werende kleding dragen. Houd baby’s altijd uit de zon.
 • Wees op je hoede voor een zonnesteek of uitdroging, vermijd de zon tussen 1200-1500
 • Haal voldoende Vit. D uit voeding, vette vis en suppletie.
 • Raadpleeg bij medicatie altijd de arts, ze kunnen de gevoeligheid voor UV stralen vergroten.
 • Straling van de zonnebank is 6x sterker dan die van de middagzon in het Middellandse Zeegebied of in de tropen!
 • Wanneer je in de schaduw blijft  heb alleen te maken met indirect zonlicht. Maar kunt evengoed verbranden.
 • Val niet in slaap tijdens het zonnen, en niet te veel alcohol drinken tijdens het zonnen.
 • Tot slot: je huid bruint ook als je je insmeert.